CARPE DIEM – traieste azi, din plin!

Era odată un om foarte grăbit. Alerga, alerga și tot alerga.

Într-o zi, cineva l-a întrebat:

– Ce faci om bun? De ce alergi așa?

– Alerg după fericire, îi răspunde el și merge mai departe, fără să realizeze că cea care îl întrebase era chiar fericirea.

Fiecare zi este un dar prețios pe care de multe ori îl irosim grăbindu-ne și neluând seama la ce se întâmplă în noi și în jurul nostru. Să trăiești clipa nu înseamnă să nu te gândești la consecințe, să faci ce te taie capul sau să crezi că ai libertatea de a face ce-i mai rău.

Carpe diem înseamnă să exiști în momentul în care te afli cu toată ființa. Scriu aceste cuvinte și mintea mea este alertă și conștientă la fiecare din ele, mă simt fericită că pot să scriu, iar acest moment este incredibil de frumos prin simplul fapt că eu sunt prezentă în el și mă bucur de el în întregime. Pot chiar să închid ochii și să mă opresc puțin pentru a-mi simți bătăile inimii și respirația și chiar zâmbesc în semn de mulțumire că exist și trăiesc azi.

carpe-diem-mountain-side

Carpe diem nu înseamnă să fugi după timp, ci să nu-l irosești. Nu înseamnă să numeri secundele, ci să le prețuiești pentru că sunt unice. Nu înseamnă să mergi cu capul înainte fără să gândești, ci să te dai doi pași în spate și să conștientizezi ce se întâmplă.

Valoarea timpului constă în ceea ce faci cu el. Și cu cine îl petreci.

Toți avem 24 de ore pe zi la dispoziție, dar unii parcă trăiesc o viață într-o zi, iar alții nu știu când și cum au ajuns acasă seara și nici ce au făcut peste zi.

Să reții clipa în care ridici privirea și o întâlnești pe ai lui peste flacăra lumânării de pe masa de la restaurant, clipa în care copilul tău mișcă pentru prima data la tine în burtă, momentul în care primești o apreciere reală pentru ceva la care ai muncit mult și ți-a făcut plăcere.

€œIf you are depressed you are living in the past. If you are anxious you are living in the future. If you are at peace you are living in the present.” ~ Lao Tzu

Clipele de peste zi sunt amintirile de peste ani.

Carpe diem înseamnă să nu fugim de timpul care ne este dat, ci să-l apreciem, chiar dacă el vine cu suferință sau fericire. Viața este un rollercoaster și orice drum la vale trebuie să urce la un moment dat și invers. Ca să trăiești frumos trebuie să îmbrățișezi certitudinea momentului prezent și incertitudinea viitorului.

Prezentul este tot ceea ce avem, trecutul nu poate fi schimbat, iar viitorul este mereu schimbător și ascuns.

“Spem longam reseces. Dum loquimur, fugerit invida
aetas: CARPE DIEM, quam minimum credula postero!”

“Speranța după timp ți-o păsuiește
căci vremea, cât de rea, se scurge cât vorbim
CULEGE ZIUA CEA DE ASTĂZI, ce va fi mâine noi nu știm!”

(Horatius, Carmina, I,11: Ad Leuconoen)

http://www.mihaelaivan.ro/dezvoltare-personala-2/carpe-diem-traieste-azi-din-plin/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s